Hvad er Facebook ?

Facebook er et socialt medie. Det er også det største sociale medie i verden, med over 2.7 milliarder aktive brugere i andet kvartal 2020. (Kilde)

I følge firmaets egne data, så bruger halvdelen af deres aktive brugere mediet hver dag, gennemsnitligt 34 minutter om dagen. 150 millioner af disse mennesker bruger Facebook fra deres mobiltelefon. (en.wikipedia.org)

  • Facebook er et såkaldt SaaS (Software as a Service). Det vil sige at det ikke er noget der er installeret på din egen computer, men noget du skal tilgå fra din browser.
  • Facebook er gratis, og bliver finansieret af firmaer der laver Facebook annoncering på deres hjemmeside.
  • Firmaet blev grundlagt af Mark Zuckerberg i februar 2004 i Cambridge, Massachusetts, USA. Der er lavet en film om opstarten af dette sociale medie som hedder “The Social Network” . Filmen vandt en Oscar for bedste filmatisering.

Hvad bruger man Facebook til?

Mediet blev startet af Mark Zuckerberg med det formål at gøre det til et slags datingsite på det universitet hvor han gik. Det blev hurtigt populært, og blev udbredt til andre universiteter i USA.

Nu bruger man dette sociale medie til at holde kontakt med gamle venner og familie. Men det kan også bruges til dating, det er bare ikke hovedformålet. Til disse formål findes der hjemmesider som dating.dk, single.dk og mange andre dating hjemmesider.

Med hensyn til Facebook annoncering, som vi laver her i Online Marketing Bureauet ApS er fordelen ved dette medie at der findes så demografiske data. Dette er data som ingen andre medier har i samme omfang som Facebook har.

Google har også utroligt store mængder som de scraper fra milliarder af hjemmesider, og laver deres søgemaskine udfra. Men de interaktioner der foregår mellem mennesker, dem har Facebook meget mere indsigt i.

Der har været flere kontroversielle episoder med hensyn til disse data. Som Facebook bureau der har lavet Facebook annoncering i årevis kan vi dog sige at vi aldrig har haft adgang til personfølsomme oplysninger, og at vi heller aldrig får det.

Men Facebook har en kunstig algoritme, hvor at man kan fortælle Facebook at de med deres kunstig intelligens skal gå ud og finde en attraktiv målgruppe for os.

Det kan for eksempel være en målgruppe der hedder: ” Unge mellem 21-27, som lige er blevet single og som er på udkig efter ny lejelejlighed, da de er flyttet fra kæresten”.

Dette er en meget specifik målgruppe, men den kan blive endnu mere specifik. Og det er der det begynder at blive skræmmende. Noget af det som vi som online marketing bureau er mest bekymrede over, er ikke at de kan finde folk der leder efter et specifikt produkt, men at de snart kan begynde at forudsige hvad vi vil gøre ude i fremtiden. Dette hedder “predictive modeling”

Det vil sige at de med digital hjælp og ufattelige mængder data kan forudsige om vores parforhold vil holde i 2 år, eller 5 år. Om vi tager på i vægt osv osv. Og ikke mindst hvilke partier vi kan stemme på.

hvad er facebook

Facebook og Cambridge Analytica

Den største skandale

Den allerstørste dataskandale med hensyn til Facebook kom under sagen med Cambridge Analytica.

Cambridge Analytica var et britisk konsulenthus, som rådgav politikere angående brug af data fra sociale medier til deres valgkampe.

Mange siger at det var data som disse der fik Donald Trump valgt, da han lige præcis vidste hvad hans målgruppe gerne vil høre, hvad de var bange for og hvordan han kunne påvirke en masse mennesker som var i tvivl omkring hvad de ville stemme på.

Hvad er Facebook Messenger?

Messenger, som det bare kaldes i daglig tale er et værktøj til at sende beskeder til hinanden.

Det hed oprindeligt Facebook Chat. Det er et værktøj som de selv har udviklet fra bunden af, i modsætning til mange andre medier, og værktøjer som de har købt.

Man kan også bruge Messenger som et værktøj til at ringe til hinanden over internettet. Et andet medie der minder om Messenger hedder “WhatsApp”.

WhatsApp er også en meget populær digital beskedstjeneste som bruges rundt omkring i verdenen, men WhatsApp bruges ikke særligt meget i Danmark.

WhatsApp er også ejet af Facebook, men de er blevet tilkøbt i 2014 for cirka 140 milliarder danske kroner.

photo 1617225429211 f02b5e4ce104

Instagram

Instagram er et visuelt socialt medie, hvor at fokus mere er på billederne, end de er på teksterne. Instagram var et selvstændigt firma der blev startet af Kevin Systrom.

Instagram blev opkøbt af Facebook i 2012 for cirka 7 milliarder danske kroner.

Den bruger på Instagram med flest followers (følgere) er Christiano Ronaldo med mere end 239 millioner followers.

Instagram vækster med flere brugere per år end Facebook.

Især de unge forlader mere og mere Facebook og forsvinder hen på andre sociale medier, såsom Instagram, TikTok, Snapchat og flere andre sociale medier der hele tiden dukker op.

Instagram er også et meget stort socialt medie i Danmark.

Hvem er Mark Zuckerberg?

Mark Zuckerberg er en amerikaner som er født i 1984. Han er gift med Priscilla Chan, og sammen har de 2 børn.

Mark Zuckerberg var mest interreseret i at date piger med Facebook, da han startede det og er derfor ikke som sådan den klassiske tech startup iværksætterhistorie, da han hverken var god til at programmere, eller ellers havde tænkt på at lave et stort firma, og var derfor ikke som sådan en indfødt digital iværksætter.

Årsagen til at han blev en succesfuld iværksætter skal mere ses i det lys at han fik en god ide, han arbejdede hårdt og han gav ikke op da han mødte modstand.

Det var først da det gik op for ham at kunne sælge annoncering på hjemmesiden, at han for alvor indså mulighederne på hans hjemmeside.

Mark Zuckerberg er involveret i mange filantropiske formål, og velgørende formål. Han er aldrig blevet dømt for noget alvorlig misbrug af data, trods flere retssager.

Men derfor er de fleste dog enige om at udviklingen som Ai (kunstig intelligens) tager, og al den data de sidder med, at der skal holdes et særdeles tæt øje, både med Facebook, men også med andre firmaer der sidder med gigantiske mængder data og kunstig intelligens, såsom Google.

Facebook grupper

Facebook Groups (Facebook Grupper) er også en meget populær funktion inde i Facebook.

Der er mange mennesker som ikke bruger Facebook som et socialt medie med hensyn til at være sammen med familie og venner, men som bruger Facebook Groups til at dele interesser de har.

Det kan for eksempel være Groups om strikning, fodbold eller madlavning.

Der findes mange millioner mange Facebook grupper, som både kan være lukkede og hemmelige, men som også kan være åbne, så alle kan se hvad der sker derinde.

Ulemper ved Facebook

Ulemper ved Facebook

Som online marketing bureau er vi rigtig glade for at kunne tilbyde Facebook annoncering til vores klienter, da det næsten er et perfekt medie. Hvis vi skal nævne et par ting som ikke fungerer på Facebook er det:

Søgemaskinen er næsten ubrugelig. Det vil sige at hvis du skal hente præcis information, er du tvunget ud på Google.

Du kan ikke shoppe på Facebook. De har prøvet før med Facebook shoppping som aldrig blev til noget, og nu prøver de igen med Facebook Shops (på dansk Facebook Butikker).

Om det bliver til noget, må tiden vise. Vi har vores tvivl. Ikke fordi at Facebook ikke har pengene, eller den teknologiske viden, men platformen gør at det bliver særdeles svært. Det vil tage lang tid at forklare hvorfor, men en simpel ting som at dere søgemaskine ikke fungerer, og er langt fra at fungere, er et godt argument.

Hvor vil du helst annoncere med dit sparsomme marketingbudget? På Google, eller Amazon, hvor folk finder det produkt de leder efter med det samme, eller på Facebook hvor du ikke kan regne med at marketingindsats overhovedet kan betale sig?

Når det er sagt, så er betalt annoncering (PPC) på Facebook et fantastisk redskab, som vi med glæde kan håndtere for din virksomhed.

Kontakt os derfor allerede i dag og hør om jeres muligheder for annoncering på Facebook.

facebook marketing bureau københavn