Kunstig intelligens

undraw onboarding o8mv

Hvad er kunstig intelligens ? Og hvordan virker den?

Læs mere om hvad kunstig intelligens er i vores guide her.

Vi arbejder selv meget med kunstig intelligens her i vores online marketing bureau.

Vi arbejder med noget af det mest avancerede kunstig intelligens der findes, nemlig den som Google og Facebook stiller til rådighed til vores online annoncering.

Her i starten af 2023 er der også kommet de nye fænomener indenfor kunstig intelligens som hedder Chatgpt, Midjourney og Google Bard. Det kigger vi også på.

Men lad os først starte med det basale.

Hvordan er kunstig intelligens (ai) bygget op?

Kunstig intelligens lever af data, uden data er der ingen kunstig intelligens. Det vil også sige at den form for kunstig intelligens som vi ser nu her i maj 2023 (hvor det her indlæg er skrevet) på mange måder bryder loven om ophavsretten.

ChatGPT, Google Bard, Mindjourney, Dall -E og flere andre tager data fra en masse hjemmesider, billeder, musik og video og betaler ikke dem der oprindeligt bibragte denne data.

saadan fungerer ai
Bemærk sektionen der hedder “Inputs” til venstre. Disse “inputs” er data den finder på nettet.

Under normale omstændigheder, hvis det var mennesker der brød de rettigheder, var de blevet sagsøgt for længe siden, men lige nu har det længere udsigter. Hvorfor det tager så lang tid at få stoppet den kommercielle udnyttelse af andre menneskers data, må ligge hen i det uvisse.

Dette er ikke skrevet for at den her guide til kunstig intelligens skulle være et politisk eller juridisk indlæg, men mere for at du som læser bedre kan forstå hvad det er ai lever af.

Når den så har samlet disse data ind, så benytter den sig af en teknik som også “machine learning” (på dansk maskinlæring). Og det er her at kunstig intelligens som vi ser i Chatgpt og Google Bard skiller sig ud, i forhold til de søgeresultater vi for eksempel ser fra Google og Bing.

Søgeresultaterne i søgemaskinerne hos Google og Bing præsenterer den data som brugerne af internettet har leveret. Med kildeangivelse (som man skal). Men den kunstige intelligens kan tage disse resultater og sammensætte det som en konversation (deraf navnet “chat” fra Chatgpt). Man “chatter” altså med den kunstige intelligens.

I denne chat kan den maskinlæringen lære hvis den tager fejl i den skriver. Søgemaskinerne viser ikke hvis de tager fejl. Og selvom et resultat i søgemaskinerne er nr 1, betyder det ikke altid at det er det korrekte svar. Dette er også derfor man ofte klikker på flere søgeresultater end et, man fik ikke det rette svar i første hug.

Alt dette skal Chatgpt og Google Bard lære at gøre, så man får svaret mens man sidder og chatter. Der er mange eksempler på at Chatgpt indrømmer at den tager fejl, og derefter foreslår et nyt svar. Dette nye svar er heller ikke altid rigtigt.

Så der er altså stadig et stykke vej for den kunstige intelligens. Men den er stærkt på vej, og flere førende forskere mener at den snart er klogere end mennesker, da teknikken bag kunstig intelligens (maskinlæring) bruges samtidig med at der kommer større og større maskiner (computere). Googles kvantecomputere påstås at have nået et niveau hvor at de kan løse opgaver det ville tage de største computere der er lige nu 10.000 år at løse, på 2 dage. (kilde)

Hvilke konsekvenser dette kan have for menneskeheden er næsten ikke til at fatte, både godt og potentielt dårligt (i de forkerte hænder)

Men altså kunstig intelligens =

  • Kunstig = ikke menneskelig
  • Intelligens = den kan tænke selv, i stedet for KUN at være afhængig af menneskelige input (maskinlæring)

Læs mere om kunstig intelligens her:

https://www.ds.dk/da/forkant/kunstig-intelligens/hvad-er-kunstig-intelligens

https://www.cphbusiness.dk/om-cphbusiness/nyheder/2018/04/artificial-intelligence-ai-kunstig-intelligens