Hvad betyder SEO?
Seo er en forkortelse af det engelske (Search Engine Optimization), på dansk kaldes det også for søgemaskineoptimering.
Men det mest almindelige er altså at man også i Danmark kalder det for “SEO” SEO som altså står for søgemaskineoptimering (S earch E ngine O ptimization), handler om at få dit website til tops på
Hvis du for eksempel vil søge på “SEO Bureau “, så er det godt være i toppen af søgemaskinerne.
Der er en vittighed indenfor SEO miljøet, hvor at man siger at hvis man gerne vil skaffe sig af med et lig, skal man bare placere det på side 2 i Google Search, da der alligevel ikke er nogle der kigger der. Denne vittighed understreger vigtigheden af SEO. Og der understreger også vigtigheden at blive Googles favorit.
Det skal nævnes at der ER folk der kigger på side 2 i søgemaskiner, når de søger efter produkt eller en service, men tallene er gennemsnitligt så lave som 2-5% af de samlede søgninger.
Så SEO er vigtigt, hvis man har en virksomhed der gerne vil have online synlighed. Man kan også betale sig til online synlighed. Det kalder man for PPC (Pay Per Click).
Du kan finde guider til disse services i vores ordbog her.
Hvad er SEO?
(Og hvad er fordelen ved SEO?)
Den største fordel ved SEO er at mange af test har vist at det er den mest kosteffektive form for online marketing (kilde). Det er det fordi at effekten af SEO kan vare i flere år, når først arbejdet er gjort.
Når du bruger betalt annoncering, såsom Facebook annoncering , så stopper effekten den dag du ikke betaler til Facebook mere.
Desuden er der også den fordel ved SEO at det giver dig højere kvalitetsresultater i Google Ads, og i din Facebook annoncering. Højere kvalitetsresultater giver lavere CPC (Cost Per Click), da Google og Facebook helst vil vise de bedst optimerede landingssider til deres brugere.
Det vil altså sige at hvis du via seo optimerering af din landingsside med de rette keywords, så bliver det nemmere for den algoritme der er bagved de forskellige annonceringsplatforme at finde ud af om dit indhold er maksimalt relevant for deres brugere.
Dette handler kort sagt om at optimere din hjemmeside så at dens “


Derfor er links vigtige
Rigtige links er vigtige for Googles algoritme, og for andre søgemaskiner, fordi at de bliver betraget som en anerkendelse af en anden hjemmeside.
Når vi for eksempel nu linker til Forbrugerombudsmandens hjemmeside med lovene der er relevante i den her sag, så ser de den side som værende vigtig indenfor det område. Hvilket den også er.
Google har en helt særlig del af deres algoritme, som er dedikeret til at belønne autoritet. Det er Googles E-A-T algoritme. Her kan du se Googles egen Danny Sullivan fortælle om dette i et tweet.
Når Politiken, Børsen, Ekstrabladet, BT og flere andre aviser linker til OnlineMarketingBureauet.dk, og de nævner noget om online marketing i de artikler, så er det et kvalitetsstempel af vores hjemmeside, i deres verden.
Og derfor kommer vi til at ranke højt i søgninger på Google som “Online Marketing Bureau” og en del andre , for os vigtige, søgninger.
Den slags links via samarbejder med journalister og bloggere med, er af højeste prioritet i forhold til søgemaskinerne. Og journalister + bloggere bør derfor være i en målgruppe for det content du vil lave. Men husk nu at lav stor værdi for din målgruppe, ellers vil de aldrig bringe dit indhold.
Links er også det der binder internettet sammen. Det er der mange der ikke lige tænker over til hverdag, men hvis der ikke var nogle links, var der ikke noget internet.
Kort sagt kan det siges at både autoriteten af links, men også antallet af links har betydning.


Content marketing er hjørnesten i god, naturlig linkbuilding
Vi er startet seo guiden her med at snakke om hvad SEO er i det hele taget, fordele og ulemper og linkbuilding. Lovlig og ulovlig.
Men kernen i at det hele er faktisk
Desværre har content marketing været en underkendt disciplin indenfor SEO i mange år, mest på grund af meget grimme seo tekster, som er meget spammede at se på. Men der kommer nye kreative mennesker ind i branchen som forstår meget mere af hvad det handler, og som kan finde ud af at lave tekster der virkelig rammer målgruppen, som er gode til at arbejde med som engagerer og som øger brugeroplevelsen (user experience) generelt.
Content marketing har vi beskrevet endnu dybere i vores ordbog, fordi hvis vi først begynder at tale om det her i den her generelle seo guide, så kommer det til at fylde mange tusinde ord i sig selv, og det bliver også et emne som kommer til at fylde rigtig meget i vores SEO bog der udkommer i starten af 2021.
Hvis du gerne vil i gang med content marketing med det samme kan vi anbefale Hubspots blog, og vi kan anbefale et kursus fra et firma der hedder Siege Media. Kurset koster dog næsten 1000$.
Vi laver også kurser i OnlineMarketingBureauet.dk, til en markant lavere pris. Så hvis du gerne vil have besked om hvornår det sker, så skriv dig op til vores nyhedsbrev, eller følg os på sociale medier.
Du kan også finde en oversigt over vores priser på SEO her (Klik her for at se vores SEO priser)
En oversigt over forskellige andre områder i SEO
Her får du links og en lille beskrivelse om nogle af de mange områder indenfor SEO. Hvert link fører ind til vores egen ordbog om emnet.
- Lokal SEO – Google Maps & Google Business
Lokal seo handler om at blive fundet i organiske søgninger på Google via Maps. Måden du kan optimere din synlighed på Maps på, og få den gode placering, er ved at bruge Google Business . Læs mere om det her
- Søgeordsanalyse
Her lærer man blandt andet om hvor meget organic Search der er på de søgeord man vil gå efter, og hvordan at man finder disse relevante søgeord. Denne form for SEO analyse er top 3 over de vigtigste områder i din SEO strategi. Læs mere om det her
- Markup og strukturede data
At bruge markup og strukturerede data er noget ekstra kode som man tilføjer de inviduelle sider på ens hjemmeside, for at forklare søgemaskinerne i hvilken kategori ens indhold befinder sig.
Læs mere om det her strukturede data
- Google Search Console
Google Search Console (GSC) hed tidligere Google Webmaster Tools. Det er et online værktøj som Google stiller til rådighed, så at du kan optimere din SEO. Læs mere om det her
- Duplicate Content (duplikeret indhold)
Duplicate content er når der er det samme indhold 2 eller flere gange, enten på din egen side. Læs mere om det her –
- Meta Tag
At bruge meta tags på sin hjemmeside hjælper søgemaskinerne til at forstå diverse ting omkring dit website, som ikke gavner brugeren at se på selv siden.
Læs mere om det her meta tags
- Sitemap
Et sitemap er en fil som du kan have på din hjemmeside, som gør det nemmere for webcrawlers at crawle dit site. Læs mere om sitemap
- Intern linkbuilding
Linkbuilding handler ikke kun om eksterne links du gerne vil have peger på din hjemmeside. Det handler også om dine internal links (interne links) som du bruger til at opbygge en intern linkstruktur.
Læs mere om intern linkbuilding
- Ankertekster
Ankertekster (anchor text) er den tekst man bruger til inde i et tekstbaseret link. Her kan du for eksempel se at jeg linker til forsiden af vores hjemmeside med ankerteksten online marketing bureau.
Læs mere om ankertekster
- Responsivt webdesign
At have et responsive design på sin hjemmeside betyder at design og layout responderer korrekt i forhold til hvilken enhed den vises på. Læs mere om responsivt webdesign
- Bounce rate (afvisningsrate)
- Loadhastighed på din hjemmeside
Loadtid på din hjemmeside kan du måle via værktøjer som Pingdom Tools, GT Metrix og Google Pagespeed Insights. Der kan ikke være nogen tvivl om hvor vigtig loadtime er for din hjemmeside.
Læs mere om loadhastighed på din hjemmeside
Webhosting

Web hosting er også en vigtig del af din SEO. Udover loadtime, som vi lige har vendt, så har det også betydning om du for eksempel ligger på en dedikeret server, eller på en virtual server hos din hosting udbyder.
Læs mere om webhosting og SEO her
- Canonical tags
Af forskellige årsager, så kan det samme indhold på din hjemmeside nås fra flere forskellige URLs. Det er her at du skal bruge kanoniske urls.
Læs mere om Canonical Tags
- Content Delivery Networks (CDN ´s)
At bruge et CDN er endnu en en hurtigt måde at få mindre request antal fra din hjemmeside. Læs mere om CDN netværker
- Greyhat, Blackhat, Whitehat
Blackhat seo består for det meste nu til dags af at købe ulovlige links fra spamblogs og på andre sider som ikke tydeligt viser at de medvirker til reklame. Læs mere om blackhat
- Nofollow og dofollow
Dette er 2 tags der fortæller diverse crawlerbots om de må crawle specifikke områder på dit site eller ej.
Læs mere om
- Noindex
Du kan lave noindex på sider som du ikke ønsker skal komme i deres indeks. Sider som vi altid sætter til noindex er “forfatterarkiver”, “tag sider” og diverse andre sider som ikke giver brugeren nogen værdi.
Læs mere om noindex
- Domænenavn
At vælge det rette domænenavn kan være særdeles vigtigt. Udover de helt åbenlyse som at vælge et domænenavn der er nemt at forstå, og stave, når man hører det, så kan man også tilføje søgeord i sit domænenavn og få en rankingfordel den vej.
Læs mere om domænenavne og SEO her
- User Experience (UX)
Vi har tidligere i guiden her vendt begrebet bouncerate, som er et tal ( en metric) du kan finde inde på din Google Analytics konto.
Læs mere om
- Googles Core Web Vitals
Core Web Vitals er et nyere sæt metrics, som Google siger de vil bruge som rankingparametre i fremtiden. Man kan læse udmeldingen fra Google her.
Læs mere om Core Web Vitals her
- APP SEO
At lave SEO i Google App Store, Amazon App Store eller på itunes er rigtig meget ligesom at lave SEO andre steder. Du skal have dine meta tags på plads, og det kan gavne at linke til din App. Vi har for eksempel vores egen App om online marketing her. Du er meget velkommen til at downloade den. Den er gratis.
- Billed SEO
I 2018 så stod image search for 22,5 % af alle søgninger på nettet (kilde). Læs mere om billed seo her
Billedsøgninger i Google Billeder kaldes at optimere for “Image Search”. Igen skal du have styr på dine metadata , markup af diverse slags og huske at udfylde “alt attribute” tagget.
De her SEO tools bruger vi selv
Vi anbefaler følgende gode værktøjer til SEO.
Vi anbefaler
Det er et multiværktøj indenfor SEO. Du kan bruge det til content marketing (til at finde emner der trender), du kan bruge det til keyword research og du kan bruge det til teknisk seo, hvor du vil vil finde tekniske fejl på hjemmesiden, som kan influere din SEO negativt. Og det er også særligt brugt til at se dine egne indgående links, og dine konkurrenters indgående links.
Det bedste plugin til WordPress SEO som vi kender hedder Rank Math.
I årevis brugte vi Yoast SEO, og vi var altid glade for det. Rank Math kan bare det samme, og mere til.
De pro features som du skal betale ekstra for med Yoast SEO, kan du få gratis med Rank Math . For eksempel automatisk
Diverse SEO tools og Chrome Extensions
Der findes forskellige chrome Extensions til SEO. Men pt bruger vi dog ikke nogle af dem.
Ahrefs har dog en fin chrome extension, men vi vil hellere arbejde direkte i browseren i deres SaaS version.
Vi anbefaler Screaming Frog som endnu et af vores mange SEO værktøjer til teknisk optimering. Screaming Frog er et af de SEO værktøjer vi bruger til teknisk SEO. Læs mere om det her.
Der findes tusindvis af SEO tools da det er en stor milliardindustri at lægge højt i de organiske søgeresultater.
Og vi bruger også flere end dem vi har nævnt her.
Bing SEO
Bing, DuckDuckGo, Ecoasia og andre søgemaskiner står for cirka 3-5% af alle søgninger i Danmark per år. Af den årsag så fokuserer vi ikke så meget på Bing SEO, som vi gør på Google SEO.
Kort sagt kan det siges at man med Bing, DuckDuckGO kan lave mere gammeldags SEO spam, og stadig blive belønnet for det, hvor at Google vil straffe dig for det.
Vi vil dog ikke anbefale ekstra spam på dit site, for at ranke i Bing, og dermed risikere en straf fra Google.
Så hvis du bare optimerer til Google, så kan du sikkert også få nogle fine placeringer i Bing.
Kort sagt skal du ikke bekymre dig så meget om Bing SEO, med mindre at de får markant større markedsandel på søgemarkedet.

Youtube SEO
Youtube er virkelig en overset søgemaskine. Faktisk er det verdens næststørste søgemaskine (kilde)
Youtube og Bing har dog det tilfælles, at søgemaskinen ikke er ligeså avanceret som Google Search.
Det betyder at det er nemmere at optimere + at der er mindre konkurrence. Tools som vi bruger til at hjælpe os med Youtube SEO er Tubebuddy, VidiQ og Tubics.
Opsummering
Google bruger mere end 200 signaler til at ranke et website, og vi har kun vist nogle af de vigtigste her, og har kun gået dem en mindre beskrivelse, så igen, kig på vores ordbog og vores blog, og få forklaret flere af de 200 signaler, og få en dybere forklaring af dem der allerede er skrevet her.
Hvad er SEO ?

SEO er når at man har optimeret sin hjemmeside på en måde, som Googles crawlere godt kan lide. Og når Google er glade for din hjemmeside, så kommer du til at lægge øverst i deres søgemaskine. Som på, for eksempel, søgningen “SEO”.
Tilbage til ordbogens hovedside